10 avontuurlijkste vakantielanden ter wereld

Vakantie, iets dat voor de meeste mensen dagenlang tegen een palmboom aan leunen betekent, is voor sommigen iets heel anders: vakantie is avontuur. Plekken bezoeken waar nog nooit iemand is geweest, de eerste zijn die een gevaarlijke berg beklimt of verre oorden bezoeken die de gemiddelde Nederlander niet eens kan spellen. Vakantie vieren is het ontdekken van nieuwe plaatsen in plaats van met honderden toeristen naar een beeld kijken dat u al zo vaak op het internet hebt gezien. Hier is daarom een lijst met de top 10 avontuurlijkste vakantiebestemmingen ter wereld. 

10. Algerije

Er zijn niet veel landen die een avontuurlijkere vakantie beloven dan Algerije. De rede dat dit land echter niet op nummer 1 staat is omdat het door een verhoogd risico op aanslagen en criminele activiteiten voor sommigen iets te avontuurlijk kan worden. Wie van plan is om naar dit land af te reizen kan dat maar beter doen onder begeleiding van een deskundig reisbureau. Toch heeft Algerije, voor hen die de stap durven te maken, alles in huis voor een boeiende en onvergetelijke vakantie. Het land bestaat voor 85% uit woestijn en ontleent zich dan ook perfect voor woestijntochten. Daarnaast zijn er, zeker rond de kustgebieden, ook groene dennenbossen te vinden en zelfs prachtige zandstranden. De hoofdstad van het land, Algiers, ook zeker het bezoeken waard. U vindt hier veel Franse, koloniale gebouwen en sporen uit het Romeinse tijdperk. Een andere stad in Algerije die zeker het bezoeken waard is, is Constantine. Dit is de oudste bewoonde stad van Algerije en stamt af uit de 4e eeuw. De stad is opgebouwd door de Romeinen en ligt op een enorme rots, uitkijkend over de zee. Constantine is bekend door de vele bruggen, waarvan de meesten eeuwenoud zijn en gebouwd over enorme kliffen, sommigen van wel 175 diep.

9. Antarctica

Volgens 'droomplek.nl' zou een reis naar Antarctica een van de mooiste reizen ter wereld zijn. Reizen naar dit land heeft iets magisch, en vredigs. Sneeuw die als een zachte deken overal het landschap bedekt en schattige dieren op de achtergrond zoals sneeuwkonijnen en zeerobben. Dat is echter hoe dit land eruit ziet op een mooie dag. Deze zijn vrij zeldzaam. Meestal is Antarctica namelijk een avonturiers paradijs met sneeuwstormen, ijsschotsen die tegen elkaar aan slaan met een luid gekraak waarbij de ijssplinters in het rond vliegen, ijsberen en walrussen die langs je hotel wandelen, vechtende orka's en ijsplaten die volledig instorten in de zee. Elke ontdekkingsreiziger en avonturier kan hier zijn geluk niet op.

8. Papoea-Nieuw-Guinea

Ten Noorden van Australië, aan de andere kant van de wereld vindt u dit land waar meer dan 800 verschillende talen worden gesproken, u meer dan 1000 verschillende stammen vindt, waar planten zijn die nergens anders ter wereld voorkomen, u het hele jaar door kan duiken en prachtige stranden vindt. Maar Papoea-Nieuw-Guinea is hiernaast ook het land van peniskokers, koppensnellers en kannibalen, oftewel een tropische droombestemming met een avontuurlijk randje want een reis naar dit land biedt mogelijkheid om oog in oog te staan met de stammen die u voorheen enkel op de tv of in tijdschriften zag. Op weg naar het strand is de kans groot dat een traditioneel uitgedoste krijger voorbijloopt, in pijl en boog, met peniskoker en beschilderd in felle kleuren. Dat ziet er natuurlijk best eng uit maar is ook een onvergetelijke ervaring. Een reis naar dit land is prachtig en kan zonder twijfel een van de avontuurlijkste ter wereld genoemd worden. 

7. Colombia

Na een verleden van drugsoorlogen en criminaliteit weet dit land zich in een hoog tempo te ontwikkelen tot een prachtig vakantieland. met zijn Caraïbische stranden, koloniale steden die enorm goed bewaard zijn gebleven, vriendelijke bevolking, ongerepte natuur en vele bijzondere diersoorten weet dit land in een hoog tempo op te klimmen tot de ideale vakantiebestemming. Toch heeft Colombia ook nog een avontuurlijke kant behouden, zo kan u hier bijvoorbeeld trektochten maken door de amazone om oude schuilplaatsen te bezoeken waar jarenlang guerilla's en drugsbendes verschanst hebben gezeten.

6. Oeganda

Wie naar Oeganda reist doet dit voornamelijk voor de apen, u vindt hier namelijk maar liefst 24 verschillende apensoorten. De gorilla's zijn het populairst. Deze bedreigde, slimme mensapen vindt u bijna nergens ter wereld in zulk grote getale als hier. Maar Oeganda is meer dan alleen apen. Het land biedt eeuwenoude stammen, een van de meest diverse natuur ter wereld die uitloopt van kratermeren en regenwoud tot savanne en kent ongelofelijk veel dieren: leeuwen, tijgers, olifanten, nijlpaarden, buffels en apen kunt u hoogstwaarschijnlijk tegenkomen op uw reis naar dit land en ook vogels vindt u hier in ongelofelijk grote getallen: maar liefst duizend verschillende soorten! Hierme is Oeganda het land met de meeste verschillende vogelsoorten ter wereld. Door onrust in het verleden is het land voor lange tijd gesloten geweest maar nu opent het eindelijk zijn grenzen zodat toeristen de schoonheid die dit land te bieden heeft kunnen bewonderen. 

5. Kirgizië

Terwijl Zuid-Oost Azië overspoeld wordt door massatoerisme blijven de prachtige, eindeloze steppes van Centraal-Azië leeg. De eeuwenoude steden worden verborgen gehouden voor het toerisme en de oude culturen en gebruiken worden slechts door een handjevol toeristen aanschouwd. Het is zonde dat Centraal-Azië zo weinig bezoekers kent want volgens 'lonely planet' is het een van de meest fascinerende en culturele gebieden ter wereld. Voor veel landen in Centraal-Azië is een visum nodig maar voor Kirgizië gelukkig niet, daarom is dit een goede bestemming om heen te gaan als u Centraal-Azië wilt ontdekken. Vooral het Noorden van het land is voor avontuurlijke reizigers zeker het bezoeken waard. U vindt hier zowel een uitgestrekte natuur met besneeuwde bergtoppen en meren in alle tinten blauw als een eeuwenoude cultuur die terug te zien is aan de hand van de historische dorpen en rondtrekkende nomaden. 

4. Bangladesh

Sri Lanka wordt het India Light genoemd, Bangladesh is het India Heavy. Maar liefst één op de drie mensen woont hier in sloppenwijken, de hoofdstad Dhaka wordt gezien als een van de meest dichtbevolkte en minst leefbare steden ter wereld en het land zelf is een van de minst bezochte landen op aarde. Al betekend een reis naar dit land alles behalve een luxueuze vakantie, het heeft ook zijn eigen schoonheid. Overal door het land rijden vrolijk gekleurde riksja's, wanneer u in de dorpjes in het binnenland van Bangladesh gebruikt maakt van een openbare telefoon komt heel het dorp kijken naar de persoon die zich het kan veroorloven om te bellen en al zijn de mensen nog zo arm, ze zijn enorm gastvrij. Bovendien is de natuur door het schaarse toerisme nog erg ongerept en kunt u hier zelfs tijgers spotten. De stranden zijn afhankelijk van het gebied waar u verblijft schitterend en verlaten. U vindt hier zelfs het langste, natuurlijke zandstrand ter wereld. 

3. Alaska (de Verenigde Staten)

Het land van gletsjers, beren, ruige bergen, ongerepte natuur, walvissen, enorme meren en natuurlijk van goudmijnen en verlaten goudzoekerstadjes. Al zijn de mijnen tegenwoordig uitgeput en de goudzoekers verdwenen, hun sporen zijn nog altijd te vinden.  Alaska, de plek die vroeger zoveel mensen heeft rijk gemaakt tijdens de goudkoorts die hier heerste is tegenwoordig een verlaten oord waar vrijwel alleen nog toeristen komen en nog maar een paar steden te vinden zijn. De goudzoekersplaatsen raken overwoekerd en verdwaalde beren en andere gevaarlijke dieren zijn nu de enige levende wezens die u in de saloons van de verlaten steden tegenkom. Het is vooral de natuur die voor velen de reden is om dit land te bezoeken, al zijn er enkele toeristen die hier heen gaan in de hoop nog een laatste paar gram goud te delven, want al zijn de mijnen nu verlaten, wie weet ligt er nog ergens een goudader die is overgeslagen en wacht om gedolven te worden...

2. de Amazone

Welkom in het grootste en meest soortenrijke regenwoud ter wereld: de Amazone. Maar liefst de helft van al het regenwoud op aarde is te vinden in de Amazone. Al ligt de Amazone eigenlijk verspreid over 9 landen, het grootste deel vindt u in Brazilië: maar liefst 60% van dit regenwoud dat 20% van alle zuurstof op aarde oplevert en de helft van ons drinkwater. Het regenwoud is zo groot en ondoordringbaar dat er nog vele verassingen op u liggen te wachten: onontdekte tempels van de Maya's, Azteken of Inca's, vreemde indianenstammen en nieuwe diersoorten die nog nooit zijn waargenomen. 

1. Siberië (Rusland)

Voor lange tijd was dit het Russische oord waar de meest gevaarlijke misdadigers heen werden verbannen. Het was ruig en koud, iets dat het nu nog steeds is maar in plaats van misdadigers komen er nu nauwelijks meer mensen op een klein handje toeristen en de oorpsronkelijke bewoners na. Hoewel Siberië voor de meeste mensen bekend staat als een oord met niks anders dan ijs en sneeuw en waar je moet oppassen voor beren is het een plaats met oude culturen, een prachtige sterrenhemel en een wilde en ongerepte natuur die bestaat uit dennenbossen, gletsjers, warmwaterbronnen en natuurlijk heel veel sneeuw en ijs.