10 bekendste gebouwen ter wereld


10. Hagia Sophia, Turkije

Niet alleen is dit Turkse bouwwerk een moskee, het doet ook dienst als museum en kerk. Het gebedshuis werd in de vierde eeuw gebouwd door Byzantijnse keizer Justinianus 1 die een kathedraal wou maken die alle bouwwerken in zusterstad Rome zou overtreffen. In de daaropvolgende jaren hebben meerdere machthebbers geprobeerd om het gebouw te veroveren door zijn schoonheid, met enkele instortingen tot gevolg. Het gebedshuis toont u sporen van meerdere tijdperken en geloven die teruggaan tot 435 na Christus. Hagia Sophia kan gezien worden als het meest iconische gebouw van Turkije en was in 2019 zelfs het meest bezochte museum ter wereld.

9. ST. Basils Cathedral, Rusland

Wie afreist naar Moskou mag deze bezienswaardigheid absoluut niet overslaan: De St. Basus Kathedraal in Rusland. Deze prachtig versierde kathedraal is gelegen aan het rode plein en kan gerust tot een van de mooiste en bekendste bouwwerken ter wereld worden gerekend. Over de architect van het gebouw; 'Postnik Jakolev' gaat een gruwelijk verhaal rond; Ivan de Verschrikkelijke, de huidige tsaar van Rusland, zou hem na de voltooiing van de kathedraal gevraagd hebben of hij in staat was om nog iets mooiers te maken dan de Kathedraal. Toen de architect hierop met 'ja' antwoordde, liet Ivan hem de ogen uitsteken. Hij wou er namelijk zeker van zijn dat de kathedraal voor altijd het mooiste gebouw van Rusland zou blijven. 

8. Stonehenge, Engeland

Stonehenge is een van de meest mysterieuze plaatsen ter wereld. Het is een bijzondere kring van grote stenen, die zich bevindt in Engeland. Nog steeds is het een raadsel wie de stenen in een kring hebben gezet, en waarom. Er gaan hierdoor vele theorieën rond over de functie van Stonehenge. Vermoedelijk is het gebouwd in 2300 voor Christus. Archeologen aan de universiteit van Sheffield hebben door koolstofdatering gecremeerde menselijke resten ontdekt, wat kan betekenen dat Stonehenge ooit dienstdeed als begraafplaats. Wie Stonehenge graag wil bezoeken moeten wij helaas teleurstellen: het is verboden om de mysterieuze kring te betreden en de stenen aan te raken. Langs deze stenen loopt echter wel een wandelroute die goed uitzicht biedt op het bouwwerk. Ook ligt vlak bij Stonehenge een speciaal 'Stonehenge bezoekerscentrum'.

7.  Taj Mahal, India

Volgens Lonely Planet zou dit de op vijf na mooiste plaats op aarde zijn: De Taj Mahal. Met zijn Oosterse patronen, koepels, minaretten, bogen en glanzend wit marmer is dit gebouw terecht een van de zeven wereldwonderen en hoort het zeker in dit rijtje thuis. De Taj Mahal  is gebouwd door Shah Jahan, de leider van het Mongoolse rijk, omdat hij een mausoleum wilde bouwen voor zijn vrouw. Na zijn overlijden is hij hier zelf ook begraven. De Taj Mahal is dankzij zijn pracht en grote bekendheid zeer toeristisch, maar nog steeds een geweldige bezienswaardigheid die u tijdens uw reis naar India zeker niet mag overslaan. Jaarlijks trekt de bezienswaardigheid meer dan 4,000,000 bezoekers. 

6. De toren van Pisa, Italië

De toren van Pisa: beroemd door zijn bogen, zuilen, architectuur uit de Renaissance en natuurlijk het feit dat deze toren zo schuin staat dat hij elk moment lijkt om te vallen. De scheve toren van Pisa ligt in Italië, in het plaatsje, de naam zegt het al: Pisa. De toren werd gebouwd als klokkentoren voor een kathedraal. Na de bouw van de derde verdieping in 1178 begon hij echter te hellen. Gelukkig voor de toren brak toen een oorlog uit tussen Pisa, Genua en Florence. Pas na 100 jaar kon er weer aan gebouwd worden. In die honderd jaar kreeg de grond de tijd om uit te zetten. Als dit niet gebeurd was zou de toren zeker omgevallen zijn. In 1372 werd de bouw voltooid. Het is een van de meest iconische bouwwerken van Italië en mensen van over de hele wereld hebben er van gehoord. 

5. De Chinese muur, China

Er gaat een gerucht rond dat de Chinese muur zo groot is dat deze vanuit ruimtestation ISS nog valt te zien. Of dit waar is is nog maar de vraag, maar het is een mooi verhaal, en groot is de Chinese muur zeker. De Chinese muur is namelijk maar liefs 6000 km lang. Hij is gebouwd als verdedigingswal en loopt van de zee bij Shanaigun tot aan Jiayuguan in de Gobiwoestijn, zo beschermt hij het Noord-Oostelijke deel van China.
de eerste Chinese keizer, Qin Shi Huangdi, begon met de bouw van de muur rond de derde eeuw voor Christus. Op plekken waar de Chinezen aanvallen van 'de barbaren' verwachtten zijn wachttorens en forten gebouwd in de muur. Na Qin Shi Huangdi hebben er nog verschillende andere heersers aan de muur gebouwd. Daarom zijn er meerdere bouwstijlen te vinden in de muur. Ook kronkelt de muur door het Chinese landschap, in plaats van in een rechte lijn te lopen. De Chinese muur maakt deel uit van de zeven wereldwonderen wat met zijn prachtige ornamenten en lengte zeker te begrijpen valt. Ieder jaar komen miljoenen toeristen naar de muur toe, het is daarom ook maar goed dat hij zo groot is.

4. Sagrada Familia, Spanje

Wie kent hem niet: deze prachtige, bizarre, Spaane kerk. De Sagrada Familia is een bouwwerk van Gaudí; een Spaanse architect, die onder meer een eigen park in Barcelona kreeg waar u zich helemaal in zijn stijl en wereld waagt. Gaudi heeft veel ontworpen, maar de Sagrada Familia was zijn grootste project. Hij begon met de bouw in 1884. De kerk werd een obsessie. Hij wijdde er al zijn aandacht en tijd aan, en sliep zelfs op het bouwterrein van de kerk.16 jaar lang hield Gaudí zich bezig met de kerk. Op 10 juni 1926 overleed hij echter, zijn meesterwerk: 'de kerk' heeft hij hierdoor nooit kunnen afmaken. Inmiddels wordt er nog steeds doorgebouwd aan de kerk. Het bouwtempo is afhankelijk van donaties. Er wordt al zo lang aan de kerk gebouwd dat deze tijdens de bouw zelfs al een keer gerenoveerd moest worden. De Sagrada Familia heeft vier grote torens, van elk honderd meter hoog. De kerk is versierd met gekleurd keramiek en mozaïek en met stenen poorten en bogen. Het bouwwerk is zo groot en indrukwekkend dat het al op de wereld erfgoed lijst staat, terwijl het nog niet eens af is.

3. De piramides van Gizeh, Egypte

Egypte is de perfecte vakantiebestemming voor iedereen die houdt van cultuur en mysterie, dankzij zijn sfinxen, piramides en tempels. Hoewel u overal langs de Nijl terecht kan voor prachtige piramides kan u de mooiste vinden in Gizeh: een stad die op zo'n 20 kilometer van de hoofdstad van Egypte, 'Caïro' ligt. De piramides zijn gebouwd tussen 2000 en 3000 voor Christus, door de farao's Cheops, Chefren, en Mykerinos (opa, zoon en kleinzoon). Cheops liet de grootste piramide bouwen. Zijn piramide maakt deel uit van de oorspronkelijke 7 wereldwonderen, en is van alle bouwwerken uit de oude 7 wereldwonderen het enige bouwwerk dat nog overeind staat. Naast de drie grote piramides staan drie kleine piramides, en ook nog een sfinx. 

2. De Eiffeltoren, Parijs

De Eiffeltoren is een wereldberoemde toren in Parijs, die niet alleen symbool staat voor de stad zelf, maar ook voor de liefde. De toren is ontworpen door twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel, echter liet deze de media denken dat hij de bedenker was van het meesterwerk door de toren naar zichzelf te vernoemen. De toren werd ontworpen en gebouwd ter ere van de wereldmonumentententoonstelling van 1889, die plaats vond in het Parijs. Uit brieven en dagboeken van Parijzenaren is af te lezen dat de buurt rondom de Eiffeltoren gek werd van het lawaai dat werd geproduceerd met de bouw en het project zelfs wou laten afblazen, maar na 2 jaar stond daar dan een prachtige 324 meter hoge toren. Helemaal boven in de toren bevindt zich de werkkamer van Gustave Eiffel. Jaarlijks wordt de Eiffeltoren bezocht door meer dan zes miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld. 

1. Het witte huis, de Verenigde Staten

Als president van de Verenigde Staten ben je niet alleen een van de beroemdste mensen ter wereld, je woont ook nog eens in het beroemdste huis. Het Witte Huis trekt gemiddeld 30000 bezoekers per week en overal ter wereld zullen mensen het gebouw kennen. Hoewel het gebouw zijn bekendheid voornamelijk heeft verworven met zijn functie als woonplaats van de president heeft het zijn faam ook te danken aan zijn architectuur, de verhalen die over het huis te ronde gaan en de bizarre feiten van dit huis, zo hebben er in het witte huis door de jaren heen talloze exotische huisdieren van presidenten gewoond: van alligators tot berenwelpen, leeuwenwelpen en zelfs een heus nijlpaard. Het huis kent maar liefst 132 kamers waaronder een bowlingzaal, bioscoop, 35 toiletten en een tandartspraktijk. Een van de vele sterke verhalen die over het witte huis rondgaan is het verhaal over Winston Churchill. Toen hij in de eerste wereldoorlog in het witte huis overnachtte zou hij het spook van Abraham Lincoln in zijn kamer hebben gezien. Door zijn verhalen, functie en architectuur is het witte huis het bezoeken zeker waard. 


Mocht u dit een leuke top 10 vinden, dan raden wij u aan om ook een kijkje te nemen op een van de pagina's hieronder voor interessante informatie op het gebied van reizen.