10 bestemmingen voor ramptoeristen

Al sinds de oudheid heeft de mens een vreemde obsessie met de dood. Romeinen bereikten een groot publiek met gladiatorspelen, publieke executies waren een alledaagse activiteit in de middeleeuwen en rond 1900 kwam het ramptoerisme langzaam in gang. Ramptoeristen zijn de mensen die tijdens hun vakantie een bezoek brengen aan macabere plekken. Deze bestemmingen zijn vaak interessant, laten een onuitwisbare indruk op u achter en zorgen ervoor dat men leert van de fouten die in de geschiedenis zijn begaan. Het is belangrijk dat u zich op deze plaatsen altijd ingetogen gedraagt en niet teveel foto's maakt aangezien hier veelal de meest vreselijke dingen zijn gebeurd. 

10. Westhoek, België

Op het eerste gezicht lijkt Westhoek een vredig, slaperig dorpje met glooiende heuvels, vruchtbare akkers en fraaie kerken en kastelen. Wie zich echter in de geschiedenis van Westhoek verdiept weet dat het er ruim honderd jaar geleden heel anders uitzag. Toen was dit een van de grootste slagvelden waar de eerste wereldoorlog is uitgevochten. Bijna 500.000 mensen hebben hier hun leven verloren in de loopgraven waarvan enkele nog bewaard zijn gebleven. Het grootste bewijs voor de oorlogsmoorden is echter de gigantische begraafplaats die bij dit dorpje te vinden is. Rijen van witte kruizen staan hier boven de graven van de zovelen jonge mannen (en enkele vrouwen) die hier zijn omgekomen. Nergens in België kan u de sporen van de eerste wereldoorlog beter terugzien dan hier. 

9. Sobibor, Polen

Het is 1942 als vernietigingskamp Sobibor wordt gebouwd, een plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 160.000 Joden, Zigeuners en andere bevolkingsgroepen worden vermoord. Een verschrikkelijk hoog aantal, zeker als u beseft dat het kamp niet veel langer dan een jaar heeft bestaan. Het kamp is waarschijnlijk het enige kamp waarin men succesvol in opstand kwam. Na de opstand beschouwden de Nazi's Sobibor als een mislukking en hebben ze geprobeerd om het kamp af te breken en er een bos op te planten. Echter zijn, en worden, er tijdens opgravingen steeds meer ruïnes gevonden die op de gruwelen wijzen die hier hebben afgespeeld. Ook is er een museum gebouwd dat u meer informatie geeft over het kamp. 

8. Aokigahara, Japan

Aokigahara is een bos gelegen aan het iconische Fuji-gebergte dat de bijnaam 'het zelfmoordbos' verworven heeft. Een bijnaam die deze plaats niet misstaat want nergens ter wereld worden zoveel zelfmoorden gepleegd als hier. De doodse stilte, verlatenheid, het zware bladerdak dat zonlicht ontneemt en de grauwe sfeer drijven de grootste wanhoop naar boven in de bezoekers van deze plaats, en dat niet alleen: er gaan talloze verhalen rond over geesten die op deze plaats ronddwalen en gedaantes aannemen van bleke vrouwen met zwart haar. Er zijn toeristen die tijdens een boswandeling van de paden afwijken in de hoop de lijken van mensen die kortgeleden zelfmoord hebben gepleegd te vinden. Dit is iets dat wij ten zeerste afraden, niet alleen wegens de spookverhalen die te ronde gaan over mensen die te diep het bos in trekken maar ook omdat het respectloos is tegenover de mensen die zichzelf hier van het leven hebben beroofd. Ook op de gebaande paden zal deze ervaring een onuitwisbare indruk op u maken. 

7. Ossuarium van Sedlec, Tsjechië

Gelegen in een middeleeuws dorpje niet ver van toeristenstad Kolin bevindt zich een van de meest macabere plekken op aarde: Het Ossuarium van Sedlec. Wie door de poort van de begraafplaats loopt zal op het eerste gezicht weinig vreemds zien, slechts een mooi kerkje omringd door een aantal graven en struiken. Wanneer u echter het kerkje binnengaat zal u een van de meest vreemde, lugubere vertoningen ontwaarden: Muren van rijen opgestapelde mensenbotten, plafonds behangen met schedels en ornamenten gemaakt van beenderen: Dit is het Ossuarium van Sedlec, ooit een rustige begraafplaats maar door oorlog en pest-uitbraken overleden zoveel mensen dat niet alle lichamen meer konden worden opgeborgen. Eerst werden deze in de kelder bewaard maar toen ook dit niet meer kon werden de menselijke botten gebruikt voor de versteviging en versiering van de kerk. Dit is veruit een van de bizarste plekken op aarde. 

6. Hellingly Hospital, Verenigd Koninkrijk

Een van de weinige musts voor het ramptoerisme waar zich nooit een gruwelijke situatie heeft afgespeeld is het Hellingly Hospital in Engeland. Dit gebouw fungeerde van 1903 tot 1944 als psychiatrisch ziekenhuis, op zichzelf is dit natuurlijk niet bijzonder eng, alleen is het vreemde aan het ziekenhuis dat dit gebouw na zijn sluiting halsoverkop verlaten lijkt te zijn. Sommige kamers beschikken nog over een volledige inrichting, en verschillenden apparaten waarmee men probeerde de patiënten te genezen. Het ziekenhuis is minder toegankelijk voor toerisme dan de meeste plekken in dit lijstje, maar wie hier eenmaal binnen is kan rekenen op een spookachtige, indrukwekkende ervaring. 

5. Killing Fields, Cambodja

Waar Cambodja op dit moment een vredige vakantiebestemming is was dat nog geen vijftig jaar geleden heel anders. Toen speelde zich hier een van de bloederigste oorlogen af,

4. Fukushima, Japan

3. Ground Zero, Verenigde-Staten

2. Tsjernobyl, Polen

1. Auschwitz, Polen