10 goedkope vakantielanden Europa

10. Tsjechië

Tsjechië is een buitengewoon land met een bizarre geschiedenis, vriendelijke bevolking, ongerepte natuur, barokke steden, prachtige kastelen en naar het schijnt overheerlijk bier. Het land is een uniek stukje Europa dat ondanks zijn nabije ligging aan de andere kant van de wereld lijkt te liggen door zijn bijzondere gebruiken en cultuur. Een paar leuke weetjes over het land zijn dat u hier maar liefst twaalf locaties op de werelderfgoedlijst van UNESCO tegenkomt, het grootste kasteel ter wereld in dit land staat en er nergens zoveel bier wordt gedronken op aarde als hier. 

9. Hongarije

Het Parijs van het Oosten, dat is hoe de hoofdstad van Hongarije ook wel wordt genoemd. Boedapest vormt al een reden op zich om naar het land af te reizen dankzij zijn zijn prachtige barokke architectuur, thermale baden, kathedralen, goede restaurants en natuurlijk zijn lage prijzen: een halve liter bier voor anderhalve euro, een goede lunch voor slechts zes euro en een nacht in een hostel voor acht euro persoon. Naast Budapest zijn er meer dan genoeg andere bezienswaardigheden in Hongarije zoals zijn prachtige natuurparken, mooie stranden en oude kastelen. 

8. Portugal

Deze zonnige vakantiebestemming is misschien wel de meest populaire plaats onder Nederlanders in dit rijtje. Hier kunnen ze genieten van prachtige stranden, een vriendelijke bevolking, ongerepte natuur, moderne steden, barokke gebouwen, lage prijzen en nog veel meer. Een paar leuke weetjes zijn dat de kustplaats Nazaré in Portugal de hoogste golven ter wereld heeft en het weer in Portugal bekend staat als het warmste in Europa. De prijzen in het land verschillen van gebied, maar liggen over het algemeen vrij laag, zo kan u een goede lunch voor slechts acht euro per persoon krijgen en krijg je voor een tientje een goed hoofdgerecht met dessert in een typisch Portugees restaurant. 

7. Montenegro

Paradijselijke stranden, ongerepte natuur, een vriendelijke bevolking, spectaculaire kalkgebergten, indrukwekkende kloven, mooie skigebieden, weinig toeristen, relaxte kustdorpjes en prachtige, middeleeuwse steden. Montenegro heeft alle ingrediënten in huis voor een prachtige, goedkope vakantie. De prijzen liggen erg laag zo krijg je voor slechts 6 euro een maaltijd in een goedkoop restaurant en een jeugdhotel voor gemiddeld 14 euro per dag. 

6. Litouwen

Een kilogram goed vlees voor een tientje, een halve liter binnenlands bier voor 3 euro en een verblijf in een jeugdherberg voor rond de 15 euro. De prijzen in Litouwen zijn bijna twee keer lager dan die in Amsterdam wat betekend dat u hier een luxueuze vakantie kan beleven en ook nog eens veel geld bespaard. Wie naar Litouwen op vakantie gaat doet dat echter niet alleen voor de lage prijzen, het land heeft namelijk ook nog een hoop te bieden op toeristisch gebied zoals bijvoorbeeld de hoofdstad Vilnius waar meer dan honderd kerken te vinden zijn, prachtige kastelen in het binnenland, ongerepte natuur en een barokke architectuur in de grote steden. 

5. Servië

Met maar liefst acht verschillende buurlanden en een centrale ligging in het midden van Oost-Europa vormt Servië een mengelmoes aan culturen. Eeuwenoude Romeinse ruïnes, majestueuze moskeeën, barokke paleizen, betonnen Sovjet flatgebouwen en middeleeuwse kastelen, u kan het er allemaal vinden. Dit maakt Servië dan ook tot een geschikte vakantiebestemming voor iedereen die graag zoveel mogelijk cultuur wilt snuiven en zo min mogelijk wilt reizen. Echter zijn cultuurfanaten niet de enigen die in dit land van een schitterende vakantie kunnen genieten, ook zij die graag willen feesten kunnen hier terecht want ooit werd de hoofdstad Belgrado door Lonely Planet uitgeroepen tot de beste party stad ter wereld. Verder liggen de prijzen hier ongelofelijk laag, zo koopt u een halve liter bier voor tachtig cent en kost een overnachting in een hostel u vaak slechts rond de 10 euro per nacht. 

4. Bulgarije

Bulgarije is een minder bekende vakantiebestemming onder Nederlanders. Bij het horen van de naam denken veel mensen al snel aan een armoedig land met een Sovjet-cultuur en rijen van betonnen flatgebouwen. Het land zelf vormt echter het tegenovergestelde: Het is hier s'zomers bijna elke dag heerlijk weer, het land heeft prachtige stranden, een vriendelijke, gastvrije bevolking, barokke steden, een heerlijke keuken en een hoop cultuur, zo vind u hier de stad Nessebar, een stad die maar liefst 2600 jaar oud is en veel sporen van de Romeinen en Grieken. Verder zijn de prijzen hier enorm laag, alles hier kost ongeveer de helft van wat het in Nederland zou kosten. 

3. Roemenië

Wist u dat Roemenië over het zwaarste gebouw ter wereld beschikt? Het gigantische parlementsgebouw in hoofdstad Boekarest weegt maar liefst 9,04 miljard pond en kostte meer dan drie miljard euro om te maken. Het is een bezienswaardigheid die u zeker niet mag overslaan tijdens uw reis naar Roemenië; een balkanland dat zich kenmerkt door zijn barokke steden, ongerepte natuur, prachtige kastelen en zeer lage prijzen natuurlijk. Een hotel met drie sterren kost hier gemiddeld 45 euro per nacht en aan een maaltijd voor twee personen van drie gangen in een gemiddeld restaurant bent u slechts 24 euro kwijt.   

2. Wit Rusland

Overnachten in een hotel van vier sterren voor slechts 48 euro per nacht, de restaurants die gemiddeld 60% goedkoper zijn dan in Nederland en goed brood voor meer dan 75% goedkoper, dat zijn de prijzen die u mag verwachten tijdens een reis naar Wit-Rusland. Het land staat pas in de kinderschoenen van het toerisme en vormt een goede bestemming voor de avontuurlijke reiziger. De grootste bezienswaardigheid is hoofdstad Minsk waar u kan genieten van pleinen en barokke kathedralen maar tegelijkertijd ook verschillende gebouwen met een hypermoderne architectuur. 

1. Albanië

En dan de beste goedkope vakantiebestemming in Europa: Albanië. Niet alleen is het leven hier spotgoedkoop, ook beschikt dit land over alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie, zoals hoofdstad Tirana, een vooruitstrevende stad met bruisend nachtleven en zowel eeuwenoude als hypermoderne gebouwen. Ook vindt u hier paradijselijke stranden, een ongerepte natuur die zich perfect ontleent voor actieve bezigheden als raften, mountainbiken en hiken, ruïnes uit de tijd van de oude Grieken, een heerlijke keuken en zeer vriendelijke bevolking. Het land is veilig en ontleent zich voor zowel relaxte gezinsvakanties als avontuurlijke backpackers. De prijzen kunnen wat hoger liggen in toeristische gebieden maar over het algemeen kan u hier in een luxueus hotel verblijven voor slechts 50 euro per nacht en kost een hostel u tussen de 5 en 12 euro per nacht. Een uitgebreide lunch voor twee personen kost u rond de 9 euro en een goedkope vlucht buiten het seizoen kan u al boeken voor 29 euro.