10 redenen om Roemenië te bezoeken

Weelderige paleizen, ruige bergen, vooruitstrevende steden, lage prijzen, een vriendelijke bevolking, oude kastelen, ongerepte natuur, charmante steden en uitgestrekte stranden. Ondanks het feit dat Roemenië nog maar weinig toeristen trekt heeft het land alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Daarom zijn hier de 10 redenen om Roemenië te bezoeken. 

10. Zoutmijnen

Rond de zestiende eeuw bloeide de zouthandel in Roemenië enorm op. Zoutmijnen schoten als paddenstoelen in de lucht, of eigenlijk in de grond  want de mijnen waren vaak honderden meters diep. Een van deze zoutmijnen was Salina Turda, een zoutmijn die dateert uit de zeventiende eeuw en nog steeds open staat voor bezoek. Het is alleen geen zoutmijn meer maar een ondergronds pretpark met onder anderen een bowlingbaan, reuzenrad en roeibootjes waarmee je in de ondergrondse meren kan roeien. 

9. Fotoreizen

Voor professionele fotoreizen is Roemenië een van de beste landen in heel Europa, er komen dan ook al jaren de beste fotografen naar dit land om de kastelen, kerken, middeleeuwse steden en prachtige natuur vast te leggen. Bij een goede fotoreis naar dit land krijgt u de mogelijkheid om in slechts een weekje maar liefst 8000 schitterende foto's te kunnen maken. Onderschat de fotoreizen echter niet want ze zijn een stuk zwaarder dan het lijkt. Voor de beste foto's moet u enorm vroeg opstaan zodat u de mooiste zonsopgangen en dieren kan fotograferen. 

8. Historische luxe

Hoewel Roemenië momenteel op het economisch gebied niet al te hoog scoort is de welvaart die in het verleden opspeelde nog overal goed te zien. In de historische steden vindt u de mooiste, weelderigste paleizen en kerken. Het land beschikt over vele historische steden waarin dit terug te zien is, maar ook simpele boerderijen hebben hier vaak een prachtige, historische architectuur. Helaas raken deze weelderige gebouwen in de armere gebieden van het land langzaam in verval. Wie dus volop van de oude barokke architectuur wilt genieten kan beter niet te lang wachten met zijn reis naar het land. 

7. Kunst

Hoewel het land een zeer boeiende historie heeft is de kunst hier vaak erg vooruitstrevend en modern, zoals op de eerste foto in een winkelstraat in Boekarest: Een vrolijk kunstwerk en ook handig voor als het begint te regenen. Naast dit kunstwerk met paraplu's biedt Boekarest nog veel meer op het gebied van kunstwerken. Door de straten is een grote hoeveelheid imposante graffitikunst te vinden en oor andere moderne kunst is het museum of senses een echte aanrader. In plaats van het kijken naar kunstwerken maakt u hier zelf deel uit van werken en optische illusies zoals een kamer waarin je veel groter of kleiner lijkt. 

8. De natuur

De natuur in Roemenië is schitterend, divers en onaangetast. Zowel uitgestrekte stranden, glooiende heuvels met wijnranken en boomgaarden als enorme, heldere meren, diepe afgronden, ruige kliffen en enorme bergen kan u hier tegenkomen. Het land kent de ideale omstandigheden voor actievelingen die graag in de natuur willen zijn, zij kunnen hier namelijk een groot aantal buitensporten beoefenen zoals raften, mountainbiken, skiën, canyoning, wandelen en rotsklimmen. 

5. De dieren

Roemenië vormt de thuisbasis voor een aantal prachtige, bijzondere dieren zoals bijvoorbeeld de gems, vos, das, lynx en de bruine beer. Van het laatste dier in dit rijtje is zelfs een overschot. Ze zijn er momenteel met zoveel dat ze door de steden en dorpen zwerven en de regering ten einde raad is aangezien het verboden is om deze dieren te doden. Het is schrikken om er eentje te zien maar vaak hebben de beren het op varkens en zwijnen voorzien in plaats van mensen. Toch is het beter om een ruime afstand te houden wanneer je er eentje ziet. 

4. Hoofdstad Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en beschikt over een charmante, historische architectuur, bruisend nachtleven en prachtige paleizen zoals het Parlementspaleis in het centrum van de stad. Naast het feit dat het parlementsgebouw erg mooi is, is het vooral beroemd door zijn omvang: Het paleis is namelijk het op één na grootste gebouw en het zwaarste gebouw ter wereld. 

3. De keuken

De meeste Roemeense gerechten zijn gebaseerd op vruchten en zuivelwaren zoals melk, blauwe bes en aardbei. Een bakje yoghurt zoals hieronder is dan ook een veel gegeten gerecht in dit land. Verder is Piftea op veel menukaarten te vinden: Dit is gebraden gehakt met veel kruiden. Ook Papanasi kan je in vrijwel alle lokale restaurants bestellen. Dit is een toetje dat bestaat uit bladerdeeg, jam en room.

2. De kastelen en paleizen

Roemenië is het land van kastelen en paleizen en een reis naar dit land zal dan ook aanvoelen als een reis terug in de tijd. Overal in dit land zijn weelderige paleizen te vinden die een groot contrast vormen met de huidige economische situatie van het land die niet al te best is. De kastelen en paleizen vormen voor vele filmmakers het ideale decor en hebben beroemde schrijvers van inspiratie voorzien. 

1. Brasov

Een reis naar Roemenië is niet compleet zonder een bezoek aan de middeleeuwse stad Brasov. Hoewel deze stad vrijwel alleen maar historische architectuur bevat is het eerste dat u van de stad zal zien de enorme witte letters die geplaatst zijn op de berg Tampa en het woord Brasov vormen. Eenmaal in de stad maakt u kennis met prachtige kerken, mooie pleinen, barokke gebouwen en vrijwel geen moderne gebouwen waardoor u het gevoel heeft terug te gaan in de tijd.