10 mooiste steden van Afrika

10. Dakar, Senegal

Elke liefhebber van autoraces heeft er ooit van gehoord: de Dakar Rally. Een slopende race die vanaf Parijs helemaal naar het meest Westelijke puntje van Afrika leidt. Het is een spectaculaire tocht waarbij de meest hoge zandduinen en droogste woestijnen doorkruist moeten worden met de schitterende stad Dakar als eindbestemming. Echter hoef je geen liefhebber van auto's te zijn om deze stad te bezoeken, dit is namelijk een van de meest diverse steden van het continent en biedt voor iedere toerist wel wat wils. Wandel door het charmante koloniale centrum van de stad, relax aan de prachtige zandstranden, struin de traditionele markten af, ga shoppen in de moderne winkelcentra of bezoek de schitterende Medina. Dakar is een plaats waar culturen over heel Afrika en daarbuiten samenkomen met deze schitterende stad als uitkomst. 

9. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Iedere toerist die deze stad bezoekt zal zich afvragen of hij echt nog steeds in het meest Zuidelijke land van Afrika is, deze stad lijkt namelijk ongelofelijk veel op het typisch Nederlandse dorp Laren. Stellenbosch vormt al jaren een goede optie voor liefhebbers van de koloniale cultuur en historie van Zuid-Afrika en voor toeristen die last hebben van heimwee maar wel graag Afrika willen ontdekken. Naast de typisch Hollandse bouwstijl is deze stad ook bekend om zijn zeer goede wijn en vormen de uitgestrekte wijnvelden een mooi uitzicht. 

8. Caïro, Egypte

De hoofdstad van Egypte beschikt over alle ingrediënten voor een perfecte vakantie. Het is er goedkoop, de bevolking is vriendelijk, het klimaat is heerlijk warm, u vindt er de mooiste hotels, sprookjesachtige wijken, majestueuze moskeeën en weelderige paleizen zijn overal in de stad te vinden, de stad ligt dichtbij de mooiste piramides en sfinxen en naast zijn eeuwenoude bezienswaardigheden zijn er meer dan genoeg moderne activiteiten die u kan ondernemen zoals het bezoeken van pretparken, waterparken, wilde feesten en meer dan genoeg mogelijkheden om te shoppen. Kortom: deze stad heeft voor iedere toerist wel wat wils. 

7. Timboektoe, Mali

Dit is een van de beroemdste plekken van het Afrikaanse continent, bijna elke avontuurlijke reiziger heeft weleens van deze stad gehoord: Timboektoe. Een stad die afstamt uit de twaalfde eeuw en honderden jaren als belangrijke handelspost tussen Noord en West Afrika heeft gediend. De stad geeft een goed beeld van de Afrikaanse beschaving gedurende de middeleeuwen. Timboektoe staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is door zijn prachtige uiterlijk, lemen en kalkstenen gebouwen, interessante historie en majestueuze paleizen zeker het bezoeken waard. De foto's zijn afkomstig van www.unesco.nl 

6. Harar, Ethiopië

In het overwegend Orthodox Christelijke Ethiopië vormt de eeuwenoude stad Harar een compleet nieuwe wereld met zijn vele moskeeën, traditionele markten en oude binnenstad die sterk op de Marokkaanse stad Fes lijkt. De stad is in de tiende eeuw gesticht als handelspost voor het Midden-Oosten en landen in Oost en Noord-Afrika en werd langzaam steeds groter omdat vele handelaren in de stad gingen wonen. Omdat hier voornamelijk Arabieren tussen werden er huizen gebouwd met een Arabische architectuur en werd de cultuur van de Arabieren langzaam door de andere inwoners overgenomen. Het historische centrum van de stad verkeerd nog in zeer goede staat wat het zeker het bezoeken waard maakt. Ook kan u rond de stad elke avond lynxen zien, een spectaculaire ervaring omdat de beesten erg dichtbij de stad komen. 

5. Stone Town, Tanzania

Hoewel de nummer 6 in dit lijstje al over een enorme dosis aan cultuur beschikte, spant Stone Town op het gebied van cultuur en historie in Oost-Afrika de kroon. Hier zijn sporen van culturen over de hele wereld terug te vinden. De stad is vermoedelijk gesticht rond de veertiende eeuw door de sultan van Oman en heeft hierdoor dan ook een Arabische bouwstijl. In 1503 werd de stad door de Portugezen veroverd en dat leverde een grote Portugese invloed op in de stad. Gebouwen kregen een Portugese bouwstijl, er werden forten gebouwd en veel inwoners van de stad bekeerden zich tot het Christendom. in 1804 besloot Portugal samen te werken met Oman en samen de leiding over het eiland te nemen. In 1890 werd het eiland veroverd door de Engelsen tijdens de kortste oorlog ooit. Ook dit leverde een grote dosis cultuur van de veroveraars op, op het eiland. Al deze verschillende leiders hebben Stone Town tot de schitterende stad gevormd die het nu is en we raden u zeker aan deze stad te bezoeken.  

4. Kampala, Oeganda

Hoewel het koloniale verleden van deze stad zeker de moeite waard is om te bezichtigen is Kampala voornamelijk bekend als een van de meest 'Afrikaanse' steden die het continent u te bieden heeft. Hier vindt je de échte Afrikaanse cultuur aan de hand van traditionele markten, de kleurrijke en vrolijke bevolking, brommers waar vaak vier tot vijf mensen op zitten en de tientallen ondernemers die ondanks hun kleine winkeltjes en lage inkomen altijd hoopvol blijven. Bekijk de prachtige skyline, bezoek de historische gebouwen waar de stad rijk aan is en struin rond over traditionele markten. Een bezoek aan de stad staat garant voor een avontuurlijke en onvergetelijke reis waarbij u kennis maakt met de Afrikaanse cultuur op zijn puurst. 

3. Tunis, Tunesië

Wanneer je echt aan vakantie toe bent biedt het schitterende Tunis uw redding. Deze stad die op slechts twee uur en vijfenvijftig minuten vliegen ligt zal ervoor zorgen dat u na een bezoek er weer maandenlang tegenaan kan. De stad staat onder anderen bekend om zijn goede kuuroorden die u na een stressvolle periode weer helemaal kunnen oplappen, zijn heerlijke wijn, een enorme dosis aan cultuur en historie die teruggaat tot de tijd van de Romeinen, prachtige stranden, zinderende woestijnen, vriendelijke bevolking, charmante koloniale wijken en luxueuze resorts. Tunesië is een stad die voor iedere toerist wel wat wils bied en waar u zeker een perfecte vakantie kan beleven. 

2. Kaapstad, Zuid-Afrika

Ontloop de sombere, koude Nederlandse winters en vlucht naar het zonovergoten Kaapstad. Hier kan u genieten van een heerlijke keuken, koloniale architectuur, vriendelijke bevolking, de beste wijnen, pinguïns en mooie stranden. De stad is een van de oudste ter wereld, ten Noorden van Kaapstad zijn menselijke sporen van zelfs 115000 voor Christus gevonden. Het kolonialisme heeft de stad flink beïnvloed met een Victoriaanse architectuur en veel Engels, en Nederlandssprekende inwoners. Wie de stad bezoekt moet zeker een bezoekje brengen aan de Tafelberg, deze iconische berg is vanuit heel Kaapstad te zien en wie de top weet te beklimmen (of met de gondel gaat) heeft een schitterend uitzicht over de hele stad. Verder is Robbeneiland, het eiland waar Neslon Mandela gevangen heeft gezeten een plaats die bij veel bezoekers enorme indruk maakt. 

1. Fez, Marokko

In de Marokkaanse stad Fez lijkt de tijd stil te staan en waant u zich in een omgeving die zo uit 'de vertellingen van duizend en één nacht' lijkt te komen. Eeuwenoude huizen grenzen aan smalle straatjes waar ezels, koetsen en mensen gekleed in Arabische gewaden doorheen sjokken. Achter elke straathoek schuilt hier een verassing: van een majestueuze moskee tot traditionele markt of leerlooierij. Er zijn hier ongelofelijk veel interessante activiteiten te ondernemen zoals het brengen van een bezoek aan het weelderige Palais Royal Dar El Makhzen of Nejjarine Museum of wooden arts and crafts.