Duizenden jaren geleden werd het skiën uitgevonden in Scandinavië en Azië. Skiën was een handige manier om niet weg te zakken in de diepe sneeuw op bepaalde plekken en skiën maakte het mogelijk voor de bewoners van Scandinavië en Azië om zich sneller voort te bewegen op plekken met veel sneeuw.
Pas rond 1850 werd Skiën een hobby voor veel Europeanen die aan een actieve exclusieve  vakantie toe waren. In Noorwegen begon men te skiën als hobby en daarna volgden velen andere mensen in andere landen de Noren op. Maar in Nederland zijn geen bergen waar goed geskied kan worden, dus trekken Nederlanders vaak naar skigebieden in het buitenland. Maar waar kan nou eigenlijk het allerbest geskied worden? Dit zijn de top 10 beste landen voor een skivakantie. 

10.Marokko
In het verre, warme Marokko kan, hoe ondenkbaar het ook klinkt, prima geskied worden.  Oukaïmeden is de naam van het grootste skigebied van Marokko, dat door haar hoge ligging niet wordt aangetast door de brandende zon. Oukaïmeden is met een ligging van 3268 meter het allerhoogste skigebied van Afrika. Maar daarnaast is het ook nog eens het allergrootste skigebied van Afrika, met 10 kilometer piste waarvan 5 kilometer blauw is, 3 kilometer rood en 2 kilometer zwart. 
In het gebied bevinden zich zeven skiliften, met name ankerliftjes. 
de Oukaïmeden in Marokko is dan wel niet het grootste skigebied met de meeste liften, maar het is wel een ongelooflijk unieke ervaring om geskied te hebben in een warm Afrikaans land als Marokko, en het is ook weer eens wat anders dan de eeuwige Alpen. 
Voor wie meer wil weten over de ligging van dit exotische skigebied waar koeskoes het nationale gerecht is in plaats van apfelstrudel: het ligt in Marrakech Tensift-Al Haouz.
Het skigebied krijgt helaas wel lagere waarderingen dan veel skigebieden in de Alpen, en kan door de kleine omvang en weinige stoeltjesliften nogal tegenvallen. Daarom is het een aanrader om de skivakantie in Marokko met een andere activiteit te combineren, bijvoorbeeld wandelen.

9. Frankrijk
De keuze aan skigebieden in Frankrijk is enorm. Vaak lijken de skigebieden allemaal erg op elkaar, op de sneeuw na dan. Door klimaatverandering smelt de sneeuw in veel lager gelegen skigebieden waardoor er nep sneeuw moet worden bij gespoten, of waardoor er sneeuw uit hogere gebieden per net onder een helikopter naar deze skigebieden moet worden gebracht. De kwaliteit van de sneeuw is in de lager gelegen gebieden aanzienlijk minder. 
Een van de allerhoogste skigebieden in Frankrijk waar de sneeuw veel zekerheid bied is Avoriaz. (1800m-2460m) 
Het autovrije dorp Avoriaz beschikt over een schone lucht omdat er een autoverbod geldt en heeft skiliften die zich letterlijk naast de deur van veel appartementen bevinden. De appartementen en hotels in Avoriaz bevinden zich vaak in traditionele torenhoge houten gebouwen.
Om het dorp te bereiken moet gebruik gemaakt worden van een grote gondel.
Morzine is een ander bekend skigebied in Frankrijk. Morzine is groter en bekender dan Avoriaz maar daarmee ook een stuk drukker en heel toeristisch.

8. Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland biedt evenals buureiland Australië vele mogelijkheden voor een vakantie. Zo bevinden zich in Nieuw Zeeland talrijke wandelroutes en stranden, maar is er ook genoeg te zien op cultureel gebied, met dank aan de oorspronkelijke Maori. Maar ook kan er heel goed geskied worden. 
Qua skigebieden komt nieuw Zeeland erg overeen met de skigebieden in Australië, op een essentieel verschil na: de diersoorten die in Nieuw Zeeland leven zijn een stuk minder bedreigend en gevaarlijk dan de diersoorten die in Australië leven.
Whakapapa is het allergrootste skigebied van Nieuw Zeeland en is dankzij de vele sneeuwkanonnen ook nog eens ontzettend lang open voor skiërs. Het skiseizoen hier duurt van begin Juni tot eind oktober. In Nieuw Zeeland is het winter wanneer het zomer in Nederland is, dus  wie het hele jaar wel door zou willen skiën kan in de zomer goed terecht in Nieuw Zeeland. 

7. Noorwegen
Ook voor beginnende skiërs is een skivakantie in Noorwegen een aanrader. En naast goede skipistes heeft Noorwegen nog een extraatje: het prachtige noorderlicht. Al skiënd de prachtige kleuren in de lucht spotten heeft iets ontzettend romantisch. 
Ook schijnt de sneeuw in Noorwegen verrassend goed te zijn, en is skiën de nationale sport van het land.
op de Trysilfjell berg, een berg die hoog boven het heuvelachtige landschap van het Noorse Trysil uitsteekt, kan volgens de Noorse VVV het allerbest geskied worden. 
Het gebied is perfect afgestemd op gezinnen door kindvriendelijke afdalingen en liftinstalaties.
Ook beschikt het gebied over afdalingen voor alle niveaus, en kan menig skiër zich uitleven op de verschillende funparken.
wanneer het weer tegenzit voor skiën is een bezoek aan het overdekte surfpark of een van de spa's op de Trysilfjell berg een aanrader.

6. Japan
op het Japanse eiland Hokkaido is het normaal dat in de winter sneeuw tot schouderlengte langs de piste ligt. Het grote aantal sneeuw ontstaat omdat op Hokkaido de allerstrengste winters van Japan te vinden zijn. Het eiland is welbekend onder professionele off-piste skiërs die worden aangetrokken door de beroemde Japanse poedersneeuw, die op Hokkaido in grote maten te vinden is. Het is dan ook niet raar dat toen Japan de Olympische Winterspelen mocht organiseren deze plaatsvonden op Hokkaido. 
Het grootste skigebied in Hokkaido is Niseko United – Annupuri/​Grand Hirafu, met maar liefs 22,4 kilometer aan blauwe piste, 18,2 kilometer aan rode piste en 12,6 aan zwarte piste.
Voor wie het liefst een groter skigebied ontdekt waar nog meer pistes klaar liggen om ontdekt te worden, Shiga kogen mountain resort is het allergrootste skigebied van Japan met maar liefs 41 kilometer blauwe piste, 30 kilometer rode piste en 12 kilometer zwarte piste.

5. Italië 
Waar kan men beter een lekkere pasta bolognese eten na een grote skitocht dan in Italië? Het land van de pasta? Maar het gaat natuurlijk niet om de pasta, maar om de goede skigelegenheden. Geen zorgen, die zijn er ruim genoeg in Italië. De indrukwekkende, prachtige Dolomieten zijn verantwoordelijk voor de goede skigebieden. 
Italië is een land waar het skivakantiegevoel optimaal tot zijn recht komt, omdat de Italianen de verblijven voor toeristen een traditionele aanblik proberen te geven door veel hout te gebruiken bij het bouwen van de appartementen. En het eten in Italië is ook een hoogtepunt.
Via Lattea is het grootste skigebied in Italië. Het is zelfs een van de allergrootste skigebieden van Europa met maar liefs 96km blauwe piste, 220 kilometer rode piste, en 84 kilometer zwarte piste en 63 liften.
Volgens veel reviews is Livigno het meest romantische skisport van Italië. Dit is te danken aan de lange, autovrije hoofdstraat van Livigno en aan de goede afwisseling van hotels en traditionele gebouwen. Ook zou de sfeer in Livigno heel erg goed zijn.

4. Canada
In Canada ligt het skigebied Whistler Blackcomb. Een reusachtig skigebied dat in 2016 opnieuw tot beste skigebied van Noord Amerika werd verkozen. Het skigebied ligt op slechts twee uur rijden van de luchthaven van Vancouver, en is daarmee makkelijk bereikbaar. Door de hoogte begint het skiseizoen in dit skiparadijs al vrij vroeg, soms zelfs al in September. Whistler is naast een geweldig en groot skigebied ook een heel romantisch, redelijk authentiek bergdorp. Al is het inmiddels geen dorp maar bijna een heuse stad vol met touristen op skivakantie. Whistler Blackcomb is ook nog eens het allergrootste skigebied van Canada, met 40 kilometer blauwe piste, 110 kilometer rode piste en 50 kilometer zwarte piste.
Typische Canadese gerechten die de spaghetti bolognese en de apfelstrudel moeten vervangen zijn Canadese zalm en pannenkoeken met esdoorn siroop

3. Oostenrijk
Een fijner skigebied dan de Oostenrijkse Alpen is moeilijk te vinden. 
Het Zillertal in Oostenrijk wordt drukbezocht door Nederlandse touristen. Er wordt hier veel gefeest. Er kan hier ook prima gerodeld worden of gelanglauft door skiliefhebbers die het skiën even beu zijn. 
Het grootste skigebied in het Zillertal is de Zillertal arena, met 43 kilometer aan blauwe pistes, 89 kilometer aan rode pistes en 11 kilometer aan zwarte pistes. 
Verder ligt in het Zillertal het skidorp Königsleiten, volgens velen een van de meest romantische skidorpen ter wereld, dankzij de traditionele, (deels) houten gebouwen die hier in overvloed aanwezig zijn.
wie na een vermoeiende skitocht op een terrasje wil lunchen kan in Oostenrijk rekenen op een typische, traditionele apfelstrudel of spaghetti bolognese.
Het grootste skigebied in Oostenrijk is 'St. Anton', met maar liefst 303 kilometer aan pistes, vooral rode en blauwe.

2. Argentinië
Op de hoogte van de Argentijnse skigebieden groeien geen of nauwelijks bomen. Dit levert prachtige uitzichten over de Argentijnse bergtoppen op. 
Ook kan er in de zomer geskied worden in Argentinië, omdat Argentinië bijna aan de andere kant van de wereld ligt.
De prijzen in Argentinië liggen een stuk lager dan de prijzen in Europa, wat de kosten van de grote vlucht enigszins dekt. Zo kost een gemiddelde skipas slechts rond de dertig euro.
Verder wordt in Argentinië veel vlees gegeten. De schappen in de supermarkt liggen vol met grote hompen vlees, dus dat wordt een steak in plaats van apfelstrudel. 
Het grootste skigebied van Argentinië is 'Catedral Alta Patagonia', met 30 kilometer aan blauwe piste, 60 kilometer aan rode piste en weer dertig kilometer aan blauwe piste. Het skigebied beschikt over 36 liften, waarvan 17 stoeltjesliften, een 'eitjesgondel' en een grote gondel, en verder de gebruikelijke ankerliftjes en pannenkoekenliften.
skien in Argentinië is een bijzondere ervaring, met een prachtig uitzicht.

 

1. Zwitserland
wie aan een skivakantie denkt, denkt meestal aan de Alpen. Aan Apfelstrudel en spaghetti bolognese, romantische bergdorpen, en aan een land waar Duits wordt gesproken of iets dat daar op lijkt. Aan wilde apres ski feesten en uitgestrekte witte pistes. En naast dit heeft Zwitserland nog een heel fijn extraatje: de veiligheid. Zwitserland is een duur land waar de prijzen af en toe schrikbarend hoog liggen, maar de prijs kwaliteit verhouding is uitstekend. De veiligheid is er geweldig geregeld. Zo worden de pistes regelmatig op lawinegevaar gecontroleerd en wordt de uitslag van deze controles duidelijk aangegeven, vaak op borden bij de skiliften. De pistes zijn veilige, duidelijk aangegeven zones. 
Zwitserland staat bekend om de Zwitserse kaas en  chocolade. Vaak wordt de kaas gesmolten opgediend als kaasfondue. 
De bekendste berg in Zwitserland is de Matterhorn, die ook als logo op de Toblerone chocoladerepen te zien is.
Vlakbij de Matterhorn ligt het skidorp Zermatt. Een typisch bontjassendorp waar rijke kakkers van een welverdiende skivakantie komen genieten. Zermatt is een duur exclusief skidorp, maar heeft wel geweldige pistes. 
Het grootste skigebied van Zwitserland heet Les Portes du Soleil, met maar liefs 310 kilometer blauwe piste, 210 kilometer rode piste en 60 kilometer zwarte piste. 172 skiliften staan klaar in dit gebied om skiërs de berg op te krijgen. De grootte van het skigebied is terug te zien in de prijs van de skipassen: 57 euro per dag in het hoogseizoen.
Verder bevinden zich in Zwitserland wat kleinere skigebieden met romantische kleine skidorpjes vol kerkjes en traditionele gebouwen die tegen het tourisme beschermt moeten worden en die ik daarom niet ga noemen, maar in de buurt van de Matterhorn zijn er zeker een paar te vinden.
Ook bevindt zich in Zwitserland een steile zwarte piste genaamd de muur. Deze piste is een van de moeilijkste pistes van Europa.

Ik wens u een fijne skivakantie en hoop dat deze website u geholpen heeft met het kiezen van een fijn skigebied. Klachten, tips of andere reacties kunnen onderaan de homepagina verstuurd worden. Wie meer wil weten over wie wij zijn: onder het kopje home staat het een en ander over ons in een kopje genaamd 'Wie zijn wij'
Verder is deze pagina gemaakt door auteurs die beiden de nodige skiervaring hebben en ook genoeg skigebieden hebben bezocht om aan de hand van foto's en informatie op het internet en aan de hand van eigen ervaringen skigebieden goed te vergelijken.