10 tips voor een reis naar ontwikkelingslanden

Een ontwikkelingsland is een land dat te kampen heeft met grootse armoede. Vaak is er sprake van een dictator, corrupte regering of zelfs geen enkele vorm van bestuur wat leidt tot veel conflicten, onduidelijkheid en slechte voorzieningen. Wie naar een ontwikkelingsland afreist voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of om een onvergetelijke ervaring te beleven kan dan ook beter goed voorbereid op reis gaan. Daarom zijn hier 10 tips voor een reis naar ontwikkelingslanden. 

10. Lees je goed in over de regels. 

Er is een grote kans dat er in het ontwikkelingsland dat u wilt bezoeken een aantal bizarre wetten gelden, zo moet je in Thailand verplicht een shirt aan achter het stuur, is het in Brazilië bij wet verplicht om tijdens een dodelijke aanrijding het lijk op alcohol te testen en mogen er alleen maar witte auto's rijden in de hoofdstad van Turkmenistan. Verder zijn er vaak veel plekken in ontwikkelingslanden waar het verboden is om te filmen of te fotograferen. Zorg dat je de regels goed kent want in een cel terechtkomen in een ontwikkelingsland is het laatste dat u op reis wilt. 

9. Let goed op waar je eet. 

Wie naar een ontwikkelingsland afreist heeft een sterke maag nodig, deze zal namelijk een hoop te verduren krijgen. Door de grote armoede in ontwikkelingslanden zijn in de keuken vaak goedkope, maar voor buitenlanders vrij bizarre gerechten terug te vinden. Vooral voor wie de armste delen van China bezoekt is deze tip erg handig want dit land spant samen met Japan veruit de kroon als het op raar eten aankomt. Benieuwd wat de meest bizarre gerechten ter wereld zijn? klik dan hier. Een goede tip om te kijken waar u s'avonds moet eten is het nadoen van de locals. Ziet u twee restaurants en weet u niet welke u moet kiezen, ga dan altijd naar binnen bij het restaurant waar de meeste inheemsen zitten, zij weten het beste welke restaurants te vertrouwen zijn op het gebied van eten en welke niet. 

8. Loop s'nachts zo min mogelijk over straat. 

Loop s'nachts nooit of nauwelijks over straat, dit is geen vreemde wet die in veel ontwikkelingslanden geldt, dit is pure noodzaak. Door de grote armoede in ontwikkelingslanden zijn veel mensen wanhopig opzoek naar geld. Waar op klaarlichte dag veelal hardwerkende, brave mensen op straat zijn is dit s'nachts een heel ander verhaal. Dan kan u te maken krijgen met gevaarlijke boevenbendes die op uw geld uit zijn. Mocht u overvallen worden, werk dan altijd netjes mee en geef al je geld af aan de overvallers. Deze hebben vaak wapens en zullen deze ook gebruiken als u probeert te vluchten of niet meewerkt. Mocht u uw geld echt niet willen afgeven, verstop dan voor u s'nachts op pad gaat wat geld op een plek waar u van denkt dat de overvallers niet zullen kijken. 

7. Onthoud dat je met mensen te maken hebt.

Mensen die je beroven, vies eten voorschotelen en bizarre wetten opvolgen. Het beeld van de mensen in ontwikkelingslanden wordt bij het lezen van de eerste drie tips waarschijnlijk niet bepaald heel positief neergezet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat in welke erbarmelijke omstandigheden u ook bent belandt, de mensen altijd gewoon mensen zijn. Vaak zijn de inwoners van ontwikkelingslanden zelfs veel gastvrijer dan de mensen in Nederland en staan ze veel vaker klaar om u te helpen, aangezien zij zelf ook vaker hulp nodig hebben gehad door de slechte economische situatie. Het is belangrijk om te weten hoe vriendelijk de mensen zijn en dat er zelfs in de armste sloppenwijken moppen vertelt worden en de mensen net zo graag en vaak lachen als u.

6. Zorg dat je altijd een EHBO-kit bij je hebt

De wegen zijn vaak dramatisch in ontwikkelingslanden, WiFi vind je alleen maar in luxueuze hotels of internetcafés en hulpdiensten of artsen beschikken vaak over beperkte middelen om u of anderen bij ongevallen te helpen. Je bent in een ontwikkelingsland dus vaak helemaal op jezelf aangewezen tijdens ongevallen. Het is dan altijd handig om een eigen EHBO-kit te hebben en een aantal cursussen op medisch gebied te hebben afgerond. 

5. Zorg dat je de taal spreekt

Of je nou naar een welvarend en veilig vakantieoord of arm en onstabiel land afreist, het is altijd belangrijk om je verstaanbaar te maken. Bij ontwikkelingslanden is het alleen wel een stuk noodzakelijker dan bijvoorbeeld in Frankrijk. De mensen in veel verre ontwikkelingslanden zullen waarschijnlijk geen woord Nederlands of Engels spreken en dus zal u hun taal goed moeten leren. Het zal vaak voorkomen dat u een gesprek aan moet gaan met de mensen in het desbetreffende land. Zorg wel dat u goed uitzoekt of in het gebied waar u heen gaat geen bijzonder dialect wordt gesproken, het zal balen zijn wanneer u tijdens een taalcursus per ongeluk het verkeerde dialect leert. 

4. Neem contact op met de ambassade

Voordat je op reis gaat naar een ontwikkelingsland is het altijd een goed idee om met de Nederlandse ambassade in dat land contact op te nemen. Een ambassade is een soort van stukje Nederland in het buitenland en bijna ieder land op aarde heeft wel een Nederlandse ambassade. De diplomaten die op deze ambassade werkzaam zijn komen uit Nederland en spreken dus ook gewoon Nederlands. Het zijn mensen die het desbetreffende land waar u heen reist door en door kennen. Ze weten wat de veilige gebieden zijn, kennen de belangen van de bevolking en spreken naast Nederlands ook vaak goed de taal van het ontwikkelingsland. Bij ongevallen kunnen zij u altijd helpen. 

3. Zorg voor een goede reisverzekering

Wie naar een ontwikkelingsland afreist kan veel onvergetelijke ervaringen beleven, maar ook een hoop tegenslagen verwachten. Spullen die gestolen worden, bagage die in alle chaos op het vliegveld is verdwenen en voedselvergiftiging door het slechte eten. Hoewel een goede reisverzekering misschien erg duur lijkt, kost het je waarschijnlijk uiteindelijk veel meer om zonder goede reisverzekering op pad te gaan. Neem dus de tijd om een goede verzekering uit te zoeken. Dit bespaard je heel wat zorgen en stress. 

2. Koop de juiste spullen. 

Wie naar een ontwikkelingsland afreist kan het beste zo voorbereid mogelijk op pad gaan. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat u deze top 10 leest. Echter is een hoop kennis en tips over het land niet genoeg om het te redden, u zal ook over de juiste gadgets moeten beschikken. In de ontwikkelingslanden zelf is vaak moeilijk aan goede kwaliteit producten, luxueuze delicatessen en medicijnen te komen. Alles in de landen zal anders zijn, zo is de chocolade in Bangladesh bijvoorbeeld onvoorstelbaar vies omdat deze vol zit met stolproducten om de reep niet te laten smelten. Het beste kan u voordat u op reis gaat alvast wat spullen inslaan zoals een goede klamboe en fles met filter in de dop zodat u uit stilstaand water kan drinken. Benieuwd naar andere onmisbare producten? klik dan hier voor de 10 onmisbare spullen voor op reis

1. Vergeet niet dat dit de ervaring van je leven is. 

Veel reizigers schieten al snel in de stress als het vliegtuig landt en ze opeens in een overvolle luchthaven staan vol chaos, schreeuwende mensen en vreemde talen. Ons advies is om zoveel mogelijk te ontspannen in hoeverre dat gaat en niet te vergeten dat dit de tijd van je leven is. Je zal waarschijnlijk een hoop toffe, onvergetelijke ervaringen beleven waar u later met veel plezier aan terug kan denken en waar u wilde verhalen over kan vertellen. Ontspan en geniet van je reis, ieder land heeft zo zijn goede en slechte punten, zo zijn de onderstaande foto's bijvoorbeeld allemaal van Irak genomen.