Holland

Dankzij Corona sluiten grenzen en vallen veel vakanties in het water. Voor velen zit er dus niks anders op dan een vakantie in eigen land. Maar een vakantie in eigen land hoeft niet minder leuk te zijn dan een vakantie in het buitenland. Er zijn namelijk genoeg dingen te doen en te zien in Holland. 

10. De pier-Scheveningen 

Scheveningen: het beroemde stadsdeel in Den Haag; het vissersdorp dat uitgroeide tot een van de grootste badplaatsen van Nederland. Beroemd om de Boulevard, het kilometerslange zandstrand, het Kurhaus, maar vooral om 'De Pier' het pronkstuk van Scheveningen. 
'De pier' is een 372 meter lange pier, met aan het einde een grote toren waar men van kan bungeejumpen. Naast de toren staan een groot reuzenrad en een restaurant. 
Vooral het reuzenrad aan het einde van de pier is een beroemde attractie die veel toeristen naar Scheveningen trekt.
Een ritje in het reuzenrad duurt rond de 15 minuten. In een cabine kunnen maximaal zes personen, en een ticket kost 14 euro. In het reuzenrad is zowel airconditioning als een verwarming aanwezig zodat toeristen het hele jaar door van een ritje kunnen genieten. Het reuzenrad staat er bekend om zo soepel te draaien dat het lijkt of u vliegt.

9. De Euromast-Rotterdam

De Euromast is een toren die in 1960 in Rotterdam gebouwd werd, ter ere van de Floriade: een wereldtuinbouwtentoonstelling die een keer in de 10 jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden. 
De uitzichttoren kreeg de naam Euro, omdat Rotterdam in het hart van het Euromarkt gebied ligt, en 'mast' omdat dat in meerdere talen dezelfde betekenis heeft.
In het op 100 meter hoogte gelegen deel van de mast genaamd 'het kraaiennest' kwamen twee restaurants.
De Euromast is een van de hoogste gebouwen van Nederland. Vanaf 'het kraaiennest is het mogelijk een deels glazen lift te nemen die u naar het bovenste topje van de mast brengt. In de lift zijn stoelen aanwezig. Een ritje met deze lift is een geweldige ervaring, maar een afrader voor mensen met hoogtevrees.

8. de Waddeneilanden 

Nederland heeft nog een unieke toeristentrekker, naast de bollenvelden en molens: namelijk 'de Wadden' deze eilanden bieden perfecte mogelijkheden voor wadlopen, het spotten van zeehonden en tot rust komen. Ook zijn de meeste Waddeneilanden erg authentiek.
Texel is het meest toeristische Waddeneiland. Op Texel staan veel moderne gebouwen die de authentieke sfeer geen goed doen, maar er bevindt zich wel een ziekenhuis wat op de andere Waddeneilanden niet zo is. 
Schiermonnikoog is het kleinste Waddeneiland. De natuur is er niet minder mooi dan op de andere eilanden maar er zijn wel een stuk minder faciliteiten.
Vlieland, Terschelling en Ameland zijn minder druk en modern dan Texel, maar er is wel veel te doen.
Wie de wadden bezoekt moet zeker gaan Wadlopen, en zeehonden spotten mag ook echt niet ontbreken aan een reisje naar de wadden. 
Tijdens het wadlopen zijn kaplaarzen en een goede gids van groot belang.

7. Het Binnenhof-Den Haag

Vanuit het Binnenhof in Den Haag wordt ons land bestuurd. Hier wordt door de regering vergadert over nieuwe wetten, hier heeft premier Rutte zijn werkplaats, hier bevindt zich de ridderzaal...
'Het Binnenhof' is vernoemd naar het binnenhof dat zich bevindt in 'het Binnenhof' en toegangbaar is voor bezoekers. 
Op het binnenhof staat een prachtige fontijn, op zonnige dagen vaak een ijscowagen, en het wordt omgeven door het prachtige 'Binnenhof' dat oorspronkelijk een historisch oud gebouw is maar goed gerenoveerd en onderhouden, met hier en daar wat moderne aspecten.
naast 'Het Binnenhof' ligt een grote hofvijver, en in 'Het Binnenhof' bevindt zich ook het torentje waarin zich de werkplaats van de minister president bevindt. 
Het gebouw zou oorspronkelijk als jachthuis gebouwd zijn en iets na 1200 werd het omgebouwd tot Grafelijk kasteel. Er gaan veel theorieën over de bouw van de ridderzaal. De bekendste theorie is dat Floris V de ridderzaal rond 1234 liet bouwen.
Het Binnenhof is een historisch gebouw, van waaruit Nederland bestuurd wordt en zeker het bezoeken waard. Een bezoek aan het Binnenhof kan goed gecombineerd worden met een dag shoppen, of musea bezoeken in Den Haag.

6. Madurodam

Wie heel Nederland wel zou willen bekijken maar simpelweg geen tijd heeft om het hele land door te reizen kan een dagje naar Maduro Dam gaan, een miniatuur park van Nederlandse bezienswaardigheden in Den Haag, zoals Schiphol met miniatuur vliegtuigen die daadwerkelijk over de landingsbaan rijden, miniatuur treinen die daadwerkelijk over trainrails rijden, miniatuur boten die daadwerkelijk door het water varen, en zo het hele park doorkruisen, een miniatuur 'paleis op de Dam' en andere bekende gebouwen. 
Inmiddels is er veel meer te doen dan alleen maar kijken naar een miniatuur versie van Nederland. Zo staan er diverse restaurantjes en speeltuinen, een museum over het Nederlandse voetbal, is er een activiteit genaamd 'versla de waterwolf' waar bij Madurodam de volgende verklaring gaf: ''Maak je op voor een spetterend spektakel! In onze nieuwe indoor attractie de Waterwolf beleef je hoe de Nederlanders op een onmogelijke plek van water land maakten. Een zinderende en interactieve show over misschien wel Nederlands meest indrukwekkende overwinning op water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer.''
Er  is ook een activiteit genaamd het hof van Nederland: Ga samen met vrienden en familie terug in de tijd en beleef in de Statenzaal de eerste vrije Statenvergadering in 1572 in Dordrecht. Je komt te weten hoe de basis werd gelegd voor het Nederland van nu, het Nederland waarin wij in vrijheid kunnen leven. Wat werd besloten tijdens de Statenvergadering? Via deze spannende, multi-zintuiglijke ervaring ontdek je het!
En dan is er nog Nieuw Amsterdam: Stap aan boord van het schip De Vergulde Bever en vaar van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam, de stad die vandaag de dag New York heet. Loopt dit goed af? Op het stadsplein van Nieuw Amsterdam steek je samen met vrienden en familie de handen uit de mouwen en vuur je kanonnen af. Ook ontdek je welke Nederlandse sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn in New York.
Ook kunt u er een eigen miniatuur versie van uzelf laten maken. In Madurodam zal u zich geen moment vervelen, er is zoveel te zien en te doen. Lezen over nog meer activiteiten? Dit is de officiële site van het miniatuurpark: https://www.madurodam.nl/nl/het-park/alle-attracties

De volgende afbeelding is afkomstig van de officiële site van Madurodam

5. De Kaasmarkt van Alkmaar 

Kaas is iets typisch Hollands. Hollandse kazen worden overal ter wereld verkocht, denk bijvoorbeeld aan de Edammer kaas, de Beemster kaas, Old Amsterdam kaas, Goudse kaas, Leidse kaas... 
Dit zijn kaassoorten die zelfs in Amerika te bestellen zijn. 
kaas heeft een specifieke zoute smaak waardoor er toch veel mensen zijn die walgen van kaas, maar ook dan is de kaasmarkt van Alkmaar alsnog een geweldige ervaring.
De kaasmarkt bevindt zich op het Waagplein waar al sinds 1365 kaas verhandelt wordt.
Vlak voor de kaasmarkt begint worden alle kazen uitgestald over het plein. Winkels en bedrijven die handelen in kaas rijden hun vrachtwagens en busjes richting het plein. Een aantal professionals keurt de kaas, en de VVV omschreef de keuring als volgt: ''Als de markt geopend is gaan de keurmeesters en handelaren aan het werk. Zij keuren de kazen. Dit doen zij niet alleen door naar de kaas te kijken; de kaas wordt beklopt en door midden gesneden. Ook wordt er met een speciale kaasboor een stukje uit gehaald. Hier wordt aan geroken en er wordt gekeken hoe elastisch het stukje is, dit zegt iets over het vetgehalte. Verder wordt de kaas tussen de vingers verkruimeld en uiteraard geproefd. Op deze manier wordt de smaak en het vet- en vochtgehalte beoordeeld. Na het doorsnijden wordt gekeken naar het aantal gaten; ook wel ogen genoemd, in de kaas. Deze ‘ogen’ worden veroorzaakt door niet schadelijke melkzuurbacteriën tijdens het rijpen van de kaas. Bij een perfecte kaas zijn de ogen keurig verdeeld over de kaas. Een kaas zonder ogen, een zgn. blinde kaas, is minder van kwaliteit. ''
Nadat de keurmeesters een aantal kazen hebben uitgekozen komen de kaasdragers opdagen. De kaasdragers hebben authentieke klederdracht aangetrokken, en dragen met zijn tweeen een soort slee. Op de slee leggen ze een aantal kazen. Ze dragen de kazen naar de busjes van de kopers en laden ze in. Daarna keren ze terug voor de volgende lading. 
Ook zonder een groot kaasbedrijf een paar kazen kopen, gewoon als souvenir of omdat u dol bent op kaas, is ook mogelijk.

De volgende afbeelding waarop te zien is hoe twee kaasdragers toeristen op de kaasslede dragen is afkomstig van de volgende site waarop ook meer informatie over de kaasmarkt te vinden is: https://www.kaasmarkt.nl/bezoek-de-kaasmarkt/kaasmarkt-voor-groepen/

 

Het achterhuis-Amsterdam

Anne Frank is het wereldberoemde Joodse meisje dat zich tijdens de tweede Wereldoorlog schuil hieldt in een achterhuis, samen met haar moeder Edith Frank, vader Otto Frank, zus Margot Frank, Hermann van Pels, Auguste van Pels, Peter van Pels en Frits Pfeffer, en een dagboek bij hield over haar tijd in het achterhuis. De enige manier om in het achterhuis te komen is via een boekenkast. Achter de boekenkast bevindt zich de ingang naar het achterhuis
Op 4 Augustus 1944 worden de bewoners van het achterhuis door de nazi's ontdekt. 
De bewoners van het achterhuis worden op transport gezet naar Auschwitz. Daar worden Margot, Anne en haar moeder gescheiden van de rest en in een speciaal werkdeel voor vrouwen gezet.
in November 1944 worden Anne en Margot samen opnieuw op transport gezet. Naar Bergen Belsen deze keer, waar een boel nare ziektes rondzwerven. Margot en Anne lopen er vlektyfus op. Margot overlijdt als eerst, en vlak daarn in Februari 1945 overlijd ook Anne.
Van alle onderduikers in het achterhuis overleeft alleen de vader van Anne, Otto Frank, de oorlog. 
Eenmaal in Nederland blijkt dat een paar helpers van de onderduikers in het achterhuis het dagboek van Anne haar dagboek te pakken hebben gekregen, voordat de Duitsers begonnen met het leeghalen van het gebouw. 
Otto Frank krijgt het dagboek, en laat meerdere exemplaren drukken die hij verkoopt. Het dagboek wordt een leerzame bestseller, die wereldwijd beroemd is.
Het achterhuis is nog goed intact en trekt veel toeristen naar Nederland.

3. De bollenvelden

Kilometerslange velden, in kleuren als rood, oranje, paars, geel, wit en roze strekken zich uit en geven de wijde omtrek een vrolijke sfeer. 
Toeristen tot aan China liggen, tot grote ergernis van de eigenaren van de bollenvelden, in de bloemen, om zo de perfecte foto te maken.
Een paar boeren, en studenten die wat willen bijverdienen hebben dagenlang bollen gepeld, in warme schuren of onder de brandende zon, maar het was het waard. Op het veld ligt een kleurige deken van bloemen.
In een houten hutje staan een boer en boerin bloemen te verkopen. Vooral tulpen doen het goed.
De tulp wordt als typisch Hollands gezien, maar komt oorspronkelijk uit Turkije. Daar droegen sultans een tulp op hun tulband. Handelaren namen de tulpen mee naar Holland en verkochten deze op de markt. Tulpen waren schaars, en ook ontzettend veel waard. In 1637 was een tulp evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.
Inmiddels zijn tulpen een paar euro's waard, maar dat maakt ze niet minder mooi. Bollenvelden zijn te vinden in Noordwijk, Scheveningen, Katwijk, Leiden... 
Maar de mooiste bollenvelden zijn toch wel te vinden in de Keukenhof: een botanische tuin in Lissen.

2. Het Rijksmuseum-Amsterdam

Alleen het pand waarin het Rijksmuseum zich bevindt is eigenlijk al een museum waard. Het pand is ontworpen door architect Pierre Cuypers in 1876, die het gebouw een historische stijl gaf. Het gebouw kreeg de bijnaam: 'kathedraal van Cuypers' ondanks dat veel mensen de stijl te ouderwets en niet Hollands genoeg vonden. 
Maar naar de kritiek werd niet geluisterd. Nederland was al eeuwen op zoek naar een geschikte plek voor het Rijksmuseum, zo bevonden de museumstukken zich ook een tijdje in het paleis op de Dam, en was veel te blij dat ze nu eindelijk een geschikte locatie hadden. 
In het museum werden boeken en kunst tentoongesteld, en na het succes van het Rijksmuseum zijn nog 15 andere Rijksmusea in Nederland geopend. Maar het oorspronkelijke Rijksmuseum in Amsterdam blijft het meest bekende museum.
dit komt ook doordat in dit museum zich de allerbekendste museumstukken bevinden, als bijvoorbeeld de Nachtwacht en andere werken van Rembrandt van Rijn. Door het museum lopen verschillende tours, en er worden af en toe ook whorkshops en cursussen gegeven. Ook is er een restaurant bij het museum te vinden.
Een ticket voor het museum kost rond de 20 euro.

1. Kinderdijk

Wie het oude Holland wil ervaren kan goed terecht bij de Zaanse Schans, een plaats bij Zaandam, beroemd om de molens, het vele water en de authentieke, houten gebouwen.
Toegankelijke bezienswaardigheden voor toeristen in de Zaanse Schans zijn onder andere de klompenmaker, scheepswerf, het museum van het Nederlandse uurwerk, kaasmakerij De Catherinahoeve, verfmolen 'De Kat'; de enige nog werkende verfmolen ter wereld, het museum over 'het Nederlandse Uurwerk', bakkerijmuseum 'in de gecroonde Duyvenkater' en een replica van de kruidenierswinkel van Albert Heijn. 
Molens die te vinden zijn bij de Zaanse Schans zijn onder andere specerijenmolen 'de Huisman', houtzaag molen 'de gekroonde poelenburg', Oliemolen 'de Os', Slijpmolen 'de Windhond', weidemolen 'Het Zwarte Kalf, Korenmolen 'de Bleeke dood' en de eerder benoemde verfmolen 'de Kat'
Omdat de Zaanse Schans er zo authentiek uit ziet, heeft deze plaats al meerdere keren gediend als filmdecor en zijn er verschillende opnames voor 'het Sinterklaasjournaal' opgenomen.
Een lekkernij die typerend is voor de Zaanse Schans is 'de Duyvenkater' een rond, zoet, witbrood dat onder andere in museum 'de Duyvenkater' verkrijgbaar is.
De Zaanse schans is een unieke plek waar veel te doen is. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden toeristen de plaats, maar dankzij Corona zal het er erg rustig zijn, en daarom kan de Zaanse schans juist nu goed bezocht worden.

Hopelijk hebben wij u kunnen amuseren en helpen bij het plannen voor een daguitje of alternatieve vakantie. 
Groeten van TopTravel