10 beste plekken voor chocoladeliefhebbers

Als groot liefhebber van chocolade heb ik mij altijd verwonderd over de Zwitserse supermarkten. Wie hier de snoepafdeling bezoekt zal in een waar paradijs terechtkomen, niet alleen is hier veel meer keuze dan bij de Nederlandse winkels, ook is de kwaliteit van de chocolade stukken hoger. Toen ik een keer terugkwam van een vakantie in Zwitserland vroeg ik mij af of er nog meer landen waren waar de chocolade net zo lekker was als daar. Deze top 10 was het resultaat van mijn zoektocht, want er waren gelukkig genoeg plekken waar chocoladeliefhebbers hun hart op kunnen halen. Ik raad u aan om deze top 10 door te lezen met een groot stuk chocolade want daar zal u gegarandeerd zin in krijgen. 

10. Trinidad en Tobago

De Caraïbische eilandengroep Trinidad en Tobago is een van de meest paradijselijke oorden op aarde. Met zijn charmante koloniale bouwwerken, relaxte sfeer, ongerepte natuur en vooral zijn schitterende stranden met parelwit zand en een zee in alle tinten blauw wilt u hier nooit meer van uw leven weg. Daarbij komt ook nog eens het feit dat deze eilandengroep op kleine schaal authentieke chocolade produceert die onvoorstelbaar lekker is. De cacao voor de chocolade is afkomstig van het eiland Tobago waar cacaobomen het uitzicht nog mooier maken dan het al is met hun prachtige witte bloemen en de recepten die rond gaan voor de chocolade zijn al tientallen jaren oud. 

9. Umbrië

Italië, het land van pizza, pasta, wijn, hartelijke begroetingen, glooiende heuvels en ook chocolade. Het is iets dat maar weinig mensen weten maar in het hartje van Italië vindt u de streek Umbrië die u naast zijn prachtige historische steden en mooie natuurparken ook nog eens de lekkerste chocolade te bieden heeft. Het maken van deze overheerlijke chocolade gebeurt allemaal in de Perugia chocoladefabriek die al sinds 1919 chocolade produceert. Tegenwoordig worden er in deze fabriek de heerlijkste chocoladerepen gemaakt zoals bijvoorbeeld de d'Atelier reep die ook in Nederland te verkrijgen is. Toch zijn hun beste chocoladerepen alleen maar verkrijgbaar in deze streek. 

8. Ghana

Bijna driekwart van alle cacaoproductie bevindt zich momenteel in West-Afrika. Hiervan bevindt het grootste deel zich in Ghana en Ivoorkust. Hoewel de veiligheidssituatie in Ivoorkust te slecht is om heen te reizen door armoede en slechte medische omstandigheden, zijn grote delen van Ghana gewoon te bezoeken. Vooral de rijkere plekken in Ghana die voor een groot deel leven van het toerisme vormen een goede bestemming voor een originele vakantie met natuurlijk een hele hoop overheerlijke chocolade. Wij raden u aan om een bezoek te brengen aan een cacaoplantage zodat u zelf kan zien hoe de cacao voor uw chocolade wordt gewonnen. 

7. Sydney

Ben je dol op chocolade maar wil je wel graag je figuur behouden? Dan biedt Sydney oplossing want sinds een paar jaar gelden is deze stad uitgegroeid tot dé plek voor gezonde, biologische chocolade. In een rap tempo verschijnen hier steeds meer winkels die chocolade omtoveren tot heuse kunstwerken en bovendien ervoor zorgen dat de chocolade glutenvrij, vetarm, veganistisch of op een andere manier een stuk gezonder is. Hiernaast kunnen wij u uit eigen ervaring zeggen dat Sydney een perfecte plaats is om de zomervakantie door te brengen door zijn prachtige architectuur, nabije stranden en natuurparken, bruisend nachtleven en natuurlijk zijn chocolade. 

7. Tabasco

Het is in de zestiende eeuw als Azteken voor het eerst gaan experimenteren met cacao. Ze mengen fijngestampte cacao met specerijen als vanille en chilipeper met de eerste chocolademelk ter wereld als uitkomst. Wanneer Spaanse en Portugese kolonisten hun woongebied veroveren en de chocolademelk opmerken nemen ze de drank zelf en een grote hoeveelheid cacao mee naar Europa. Daar wordt vervolgens in de negentiende eeuw de eerste chocoladereep uitgevonden. De bewoners in Midden en Zuid-Amerika hebben in hun repen de eeuwenoude recepten van de Azteken gemengd met de hoogste kwaliteit cacao die ze zelf plukken in hun woongebied met overheerlijke chocolade als gevolg. 

6. Madagaskar

Madagaskar is de ideale plaats voor avontuurlijke reizigers die een grote liefde voor chocolade hebben. Het land staat zelf nog maar kort in de schijnwerpers onder het toerisme, maar zijn chocolade is al tientallen jaren over de gehele wereld bekend. Doordat Madagaskar voor lange tijd een Franse kolonie is geweest hebben de bewoners de verfijnde Franse chocolade gemengd met de specerijen die op het eiland te vinden zijn zoals vanille, exotisch fruit, speculaas of koffie. Het eiland beschikt over de hoogste kwaliteit cacao en de lokale specerijen zijn verrassend lekker in combinatie met de chocolade. 

5. Grenada

Er zijn maar weinig mensen die van dit kleine Caraïbische eilandje hebben gehoord. Toch is deze plaats een waar toeristisch paradijs met een prachtige natuur, schitterende stranden, luxueuze hotels, koloniale architectuur, een bevolking die dol is op feesten en dansen en de heerlijkste chocolade. Hier groeit namelijk de bijzondere, overheerlijke en zeldzame Trinitario cacao. Doordat de eilandengroep de cacao direct tot chocolade verwerkt en maar weinig van deze cacao naar andere landen exporteert wordt dit eiland regelmatig bezocht door chocoladeliefhebbers en daar spelen de bewoners goed op in door chocolademusea op te richten en de beste patissiers. 

4. Nicaragua

Dit is een land dat ik al lang op mijn bucket-list heb staan. Met zijn schitterende stranden, vriendelijke bevolking, charmante koloniale steden, ruïnes van Maya's en Azteken, ongerepte natuur, weinige toeristen en natuurlijk overheerlijke chocolade is dit land naar mijn menig een van de mooiste landen in Latijns-Amerika. Chocolade is hier al tientallen jaren een veelgebruikt product. Het wordt gebruikt als versnapering, maar ook voor ceremonies die in het land worden uitgevoerd. U komt het product vrijwel overal tegen. Op traditionele markten, chocoladewinkels en in musea zoals het ChocoMuseo in de prachtige hoofdstad van het land. Het is een van de grootste chocolademusea ter wereld en u kunt er van alles zien en zelf ondernemen. 

3. Frankrijk

Dit is het land van patissiers, de meest verfijnde chocolade en de beste bonbons. Het kon dan ook niet anders dan dat dit land in de top 3 zou verschijnen. Vooral in de hoofdstad Parijs kunnen liefhebbers van chocolade hun hart ophalen aan de hoge kwaliteit en vele chocoladewinkels, maar ook in de rest van het land kan u van de heerlijkste chocolade genieten. Bezoekers van het land zijn niet de enige die de chocolade in Frankrijk overheerlijk vinden, de inwoners zelf eten per jaar zo een 7 kilogram chocolade per persoon op! Wilt u meer weten over Parijs, klik dan hier

2. België

Een buurland op nummer twee, hoe fijn is dat! Met een paar kilometer bent u al in België en kan u hier de heerlijkste Belgische chocolade kopen. Waarschijnlijk heeft u de Belgische chocolade weleens geproefd, in supermarkten in Nederland of tijdens een vakantie. Kenners van chocolade zullen weten dat er een groot verschil zit tussen Belgische chocolade en chocolade uit andere gebieden. Als eerste mag Belgische chocolade alleen maar in België gemaakt worden, maar er zijn nog meer verschillen. De fijne structuur, hoge kwaliteit cacaobonen en het feit dat bijna elke reep Belgische chocolade van 100% cacaoboter is gemaakt maken de repen zo lekker. En als u dan toch in België bent raden wij u ten zeerste aan om een bezoek te brengen aan het grootste chocolademuseum ter wereld. 

1. Zwitserland

De eerste chocoladereep is gemaakt in 1818 door Zwitserland en was meteen al een succes. De repen die rond die periode over de toonbank gingen waren vaak korrelig en veel minder zoet maar in de loop der jaren heeft de Zwitserse chocoladereep zich in een hoog tempo ontwikkeld en  vindt u nu in elke supermarkt overheerlijke chocoladerepen van merken zoals Lindor. Toch zijn het de speciaalzaken in het land die pas echt de moeite waard zijn. Hier koopt u de beste chocolade die u ooit heeft geproefd en begrijpt u meteen waarom Zwitserland op nummer 1 staat.