Venetië

Venetië is een van de meest unieke plekken op aarde. Dat er grachten door de stad lopen in plaats van wegen zegt eigenlijk al genoeg, maar Venetië is ook nog eens heel goed onderhouden en er staan veel monumentale gebouwen die het bekijken zeker waard zijn. 
Dankzij de Corona crisis die reizen heel moeilijk maakt is het aantal toeristen in Venetië flink geslonken. Er belandt hierdoor minder afval in de kanalen en er varen ook minder boten. Daarom zwemmen er steeds meer vissen door Venetië. Wie veel geluk heeft komt zelfs een dolfijn tegen. het is maar te hopen dat wanneer de toeristen massaal weer naar Venetië trekken de dolfijnen in Venetië blijven, maar ook zonder dolfijnen is Venetië heel wat, en Venetië is meer dan een stad in het water. Zo staat in Venetië de schitterende Santa Maria della Salute basiliek en ook het Doge paleis.
Venetië is ook de naam van de provincie Venetië maar deze pagina gaat geheel over de stad Venetië, die in de provincie Venetië ligt.

(De basiliek)

Venetiaans glas

Venetië is ook bekend om haar glaswerk. Venetiaans glas is wereldberoemd, en Wikipedia beschreef het Venetiaans glas als volgt: Venetiaans glas is een voor velen direct herkenbare vorm van geblazen glaswerk, dat met gebruik van oorspronkelijk Romeinsetechnieken al sinds de 13e eeuw op nagenoeg dezelfde wijze wordt vervaardigd. Niet alleen zuiver kristalglas is iets dat oorspronkelijk uit Venetië komt, Ook het gebruik van diverse kleuren glas door en naast elkaar is een typisch kenmerk van Venetiaans glas.
Van dat Venetiaanse glas worden prachtige kroonluchters gemaakt.
Een Venetiaanse kroonluchter is natuurlijk super chique maar past waarschijnlijk niet in uw koffer. Een beker van Venetiaans glas is al een behoorlijk bijzonder en leuk souvenir op zich.

Venetiaans carnaval

Venetië is ook beroemd om het Venetiaans carnaval. Venetiaans carnaval is zo beroemd omdat tijdens het feest traditionele maskers gedragen worden. Het Venetiaans carnaval van Venetië zal in 2021 duren van zaterdag 30 januari Tot dinsdag 16 februari. Tussen de 17e en 18e eeuw waren deze maskers een mode en werden ze gedragen tijdens bijvoorbeeld concerten en feesten. De website 'de smaak van Italië' gaf hier de volgende verklaring voor: Het masker diende om de starre sociale conventies te doorbreken, zoals het onderscheid tussen sociale klassen of beroepen. Niet alleen van laag naar hoog, ook omgekeerd. Net zoals bedienden zich vermomden als adel, konden hoge heren zich verkleden als armoezaaiers en om geld bedelen.
Een mooi verhaal dus. Een goedkoop, klein Venetiaans carnavals masker is ook zeker een leuk souvenir.

Activiteiten Venetië 

In Venetië is veel te doen, maar een aantal activiteiten mogen zeker niet ontbreken aan een vakantie naar Venetië:

Tocht in een gondel

Een tocht maken in een gondel: een gondel is een traditionele Venetiaanse boot: de gondel is licht en smal, meestal van hout en wordt bestuurd door een enkele gondelier met een roeiriem. In films draagt de gondelier vaak een rood wit gestreepte trui en zingt de gondelier voor een paar euro extra een hele Opera uit zijn hoofd, maar in het echt zijn deze gondeliers moeilijk te vinden. Maar ook zonder een opera zanger als gondelier is een tocht met een gondel door de wateren van Venetië een geweldige, romantische ervaring.
Een bekende vaarroute is canal grande. Deze route komt langs verschillende Venetiaanse wijken maar ook langs vele bezienswaardigheden als het dogepaleis en de basiliek.

Het san Marco plein

Het dan Marco plein is een mooi oud plein, dat het bezoeken waard is dankzij de unieke ligging: omringd door de san Marco basiliek, de ingang van het Doge paleis, De Campanile van Venetië: een 98,5 meter hogeklokkentoren, de minder bekende klokkentoren Torre Dell Orologio die gebouwd werd tussen 1496 en 1499, biblioteca Marciana, verschillende winkels en terrassen, het Caffè Florian: een bekend koffiehuis uit 1720, Museo Correr: Het museum heeft kunst, documenten, foto's en kaarten met betrekking tot de geschiedenis en het dagelijks leven van Venetië, Bacino Orseolo: een bekende opstapplaats voor gondeltochtjes, die zich trouwens niet pal aan het plein bevindt maar er achter en Café Lavena, dat erg goed ijs schijnt te serveren. 
Wat wel belangrijk om te weten is, is dat het plein soms onder water loopt. Een aantal regenkaarten meenemen in de koffer of geld om er een paar in Venetië te kopen is zeker een goed idee.

Bezoek de stranden van Lido

Wie aan de historische binnenstad van Venetië denkt, denkt meestal niet aan de stranden. Maar in Venetië zijn wel degelijk goede stranden te vinden, al liggen deze iets buiten de historische binnenstad op het langgerekte eiland Lido. Deze stranden bevatten vaak fijn licht geel-wit zand, en schijnen erg fijn te zijn. Het warme Venetiaanse klimaat maakt een strandpaviljoen nog fijner. Het eiland kan alleen per boot bereikt worden. De meeste stranden zijn openbaar, maar pas op: er zitten ook veel privé stranden tussen. 

T Fondaco Dei Tedeschi

T Fondaco Dei Tedeschi is een mooi shopping center in Venetië, dat zich bevindt in een authentiek lijkend pand aan het water, met een klassiek lijkende inrichting. Op het dak zou zich een bar bevinden met een mooi uitzicht over de hele stad. De bar op zich is een bezoek aan het center al waard. Dat er heel goed geshopt kan worden is mooi meegenomen.
Het center wordt veel bezocht, en Tripadvisor liet de volgende grafiek maken die het een en ander zegt over de tevredenheid van de bezoekers:

Waardering van reizigers

  • Uitstekend.          866
  • Heel goed.           274
  • Gemiddeld.         43
  • Matig.                   20
  • Vreselijk.              31

 

Verblijven Venetië 

Het kiezen van geschikte verblijven in Venetië is lastig. Niet omdat de wil van de toeristen erg uit elkaar ligt: (iedereen wil verblijven in een authentiek Venetiaans gebouw aan het water) maar omdat niet alle hotels in Venetië de coronacrisis zullen overleven. Hotels die aan een grote keten toebehoren zullen de crisis wel doorstaan, maar die hotels zijn vaak erg commercieel en lijken allemaal op elkaar. 

Residenza Goldoni

Residenza Goldoni is een hotel met een geweldige ligging (in het historisch centrum) en authentiek ingerichte kamers. Er is gratis WiFi en huisdieren zijn toegestaan. Een nacht in Juli voor maximaal twee personen kost via booking.com 81 euro. Het gebouw zelf zou autenthiek zijn en de kamers ook, maar het enige risico is de Corona crisis, aangezien het hotel geen deel uitmaakt van een grote keten
Hieronder een aantal recensies van mensen die in Residenza Goldoni verbleven.

Residenza Goldoni “Midden in centrum Venetië, 2 straten verwijderd van de Railto brug! En toch heerlijk rustig ondanks de grote hoeveelheid bezoekers.”

Ontbijt op bed, heerlijk ruikende kamer midden in de stad en net een paleisje. Wel een paar trappen op.”

hieronder staat een link naar de site van booking.com waar foto's van het hotel en extra recensies en informatie klaarstaat.

https://www.booking.com/hotel/it/residenza-goldoni

(De Rialto brug)

Het Hilton Venetië 

Het Hilton in Venetië (een vijf sterren hotel) bevindt zich in een mooi authentiek lijkend gebouw. De kamers zijn schoon en zien er netjes en gezellig uit. Op het dak van het hotel staat een zwembad. Het Hilton heeft wel meer te bieden op het gebied van luxe en comfort, en dat is ook terug te zien in de prijs van het hotel. De ligging van het hotel is niet ideaal. Het hotel heeft een mooi uitzicht, maar bevindt zich op Giudecca, een eiland dat naast Venetië ligt. Elke keer wanneer u het historisch centrum wilt bezoeken, zal u de boot moeten nemen. Hilton is een grote, rijke hotelketen en ik ga er dan ook vanuit dat het de coronacrisis weer te boven zal komen.
Hieronder staat een deel van de omschrijving van het hotel volgens booking.com

Hieronder staan nog een aantal resencies van mensen die in het hotel verbleven, afkomstig van booking.com:

 

Ontbijtbuffet was uitgebreid en lekker. Heel vriendelijke bediening. Wat me verder nog het meest beviel was het geweldige uitzicht aan het rooftop zwembad. Leuk ook al die foto's van het oude fabrieksgebouw waarin het hotel is gevestigd. Aanrader dit hotel.”

“Het ontbijt was top! Veel keuze uit diverse ontbijten. Ruime familiekamer en zeer goede boxsprings. Extra bed voor kind was geen enkel probleem. Uitstekende service en super schoon.”

 

 

Hieronder een kamer als voorbeeld met de prijs in juli. De foto is afkomstig van booking.com. Hier staat een linkje naar het hotel: https://www.booking.com/hotel/it/molino-stucky-hilton-venice.nl.html

Wij van Top Travel hopen dat u tevreden was over deze pagina, en wensen u een veilige reis naar Venetië toe, mocht u besluiten binnenkort te gaan, wanneer Corona een minder groot probleem is. 
Deze pagina is door geen enkel bedrijf gesponsord, dus alles is zonder eigen belangen uitgekozen.